Youtube/Prinstcreen
Monah Hariton

Hodočasnički auto-moto marš “Srpski ratnik”, posvećen srpskom monahu Haritonu koji je zverski ubijen na Kosovu i Metohiji 1999, održaće se u Rusiji od 19. do 28. maja.

Slobodan Bašić, pripadnik srpskog moto-kluba “Noćni vukovi”, zajedno sa ruskim “vukovima”, za 10 dana proći će put dug 2.700 km i obići na desetine ruskih mesta i svetinja, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Kako navode organizatori, hodočasničkom auto-maršu, koji startuje iz Moskve mogu se pridružiti svi zainteresovani, a planirana je poseta brojnim ruskim gradovima, kao što su Pskov, Sankt Peterburg, Veliki Novgorod, Tver i drugi.

Prvobitni plan je bio da put Rusije na svojim motociklima krene više članova srpskih “Noćnih vukova”, ali je zbog pandemije koronavirusa i prolaska kroz evropske zemlje to bilo teško realizovati.

Zbog toga je Bašić, koji je i inicijator ove akcije, sam avionom doputovao u Moskvu, gde su mu ruski “Noćni vukovi” ustupili svoj motocikl, pa sada vrši poslednje pripreme za predstojeće desetodnevno putovanje do ostrva Valaama, na severozapadu Rusije.

– Čitav put biće posvećen verskim i ratničkim vezama Srbije i Rusije. Prvo što ćemo posetiti jeste glavni Hram Oružanih snaga Rusije u Podmoskovlju, gde se čuva i grumen srpske zemlje, a zatim i Borodino, mesto gde je, septembra 1812. godine, održana čuvena bitka u kojoj je učestvovalo i deset srpskih generala, među kojima je i general Mihailo Miloradović – rekao je Bašić za Sputnjik.

Organizatori podsećaju da je monah Hariton, kome je posvećen ovaj hodočasnički automarš, ubijen na Kosovu 1999. godine i da se “nije odrekao pravoslavlja ni pred arnautskim bajonetima”.

“Otac Hariton je mučenički stradao, jer je odbio da skine monašku mantiju i krst. Pred smrt su mu slomili ruke, noge, kičmu, izboli ga bajonetima u grudi, zaklali ga i odsekli mu glavu”, navodi se u saopštenju.

Njegovo obezglavljeno telo danas počiva u manastiru Crna reka, gde je bio i zamonašen.

Bašić ističe da će učesnici auto-moto marša “Srpski ratnik” preneti priču o njegovom herojstvu i snazi vere, a takođe će i ikonu oca Haritona iz Crne reke darivati monaškom bratstvu na Svetoj Gori ruskog pravoslavlja – manastiru Valam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here