Rusija je dobila podršku Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope (PS SE) da se nakon nekoliko godina vrati u to telo. Ukrajina, Gruzija i Velika Britanija su iskazali nezadovoljstvo tom odlukom.

Moskvi su pre pet godina suspendovana glasačka prava zbog aneksije Krimskog poluostrva.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom je bila usvojena kasno sinoć, posle devet sati diskusije.

“Pravo članova da glasaju, da govore i budu predstavljeni u skupštini i njenim organima ne mogu biti suspendovana niti poništena u kontekstu osporavanja ili revidiranja ovlašćenja”, navodi se u tekstu dokumenta.

Kako se naglašava, “osnovna prava ne mogu biti ni na koji način sankcionisana”. Ipak, kao i pre, ostaje mogućnost osporavanja ovlašćenja delegacije.

Savet Evrope saopštio je u ponedeljak da je PS SE potvrdila prava članovima “da glasaju, govore i da budu zastupljeni u skupštini i njenim telima”. Skupština je to izglasala sa 118 glasova za i 62 protiv, a desetoro je bilo uzdržano.

Kako se naglašava, ukrajinska, britanska, gruzijska delegacija su poslali 222 amandmana na rezoluciju, od kojih je samo jedan bio usvojen, javlja “Sputnjik”.

Ruska delegacija je već stigla u Strazbur i podnela zahtev za potvrdu svojih ovlašćenja u skupštini.

Na ishod glasanja reagovao je predsednik ukrajinske delegacije u PS SE Vladimir Arjev.

“118 za, 62 protiv. PS SE u stanju zombija, je prve noći otvorio vrata agresoru. Sutra se bitka nastavlja. Za sankcije koje su i dalje moguća opcija. Sramota”, napisao je Arjev na Fejsbuku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here