EPA/Yahya Nemah
Idlib (Foto: Arhiva)

Moskva veruje da je razlog zaoštravanja situacije u Idlibu to što Turska konstantno ne poštuje prethodne sporazume, saopštila je portparolka ministra spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Smatramo da je razlog trenutne degradacije to što Turska konstantno ne ispunjava svoje obaveze prema memorandumu iz Sočija, koji je potpisan 17. septembra 2018. godine, i to što je Ankara prebacila odrede takozvane umerene opozicije koji su pod njihovom kontrolom na sveroistok Sirije u zonu operacije ‘Izvor mira’ i u Libiju“, istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija ostaje privržena sporazumima, koji su ranije sklopljeni i zalaže se za nastavak zajedničkog rada.

„Smatramo da su glavni zadaci u trenutnim uslovima smanjenje nasilja na terenu, osiguravanja bezbednosti vojnika zemalja-garanta koji se nalaze kako u zoni deeskalacije, tako i van nje, kao i sprečavanje podsticanja oružanih sukoba, koji nastaju zbog nepromišljenih vojnih dejstava“, konstatovala je Zaharova.

Takođe je dodala da je Moskva nada da će se održati još jedna runda konsultacije sa Turskom o Idlibu.

„Očekujemo da će u narednom periodu ruski i turski predstavnici nastaviti sa radom u cilju pronalaženja sveobuhvatnog rešenja za probleme u Idlibu“, ocenila je ona.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da je od početka eskalacije situacije u Idlibu stradalo 14 turskih vojnika.

On je zapretio da će napasti sirijske snage čak i van idlibske zone deeskalacije ukoliko se napadi vladinih snaga nastave.

Erdogan je dodao i da će Turska biti primorana da reaguje u skladu sa situacijom na terenu, te da će do kraja februara naterati sirijske snage da napuste tu zonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here