EPA/Mikhail Metzel
Vladimir Putin

Rusija će vojnim putem odgovoriti na raspoređivanje dalekometnih američkih raketa u Nemačkoj, upozorio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prema njegovim rečima, planovi Pentagona vezani za razmeštanje raketa u Nemačkoj usmereni su na narušavanje bezbednosti Rusije.

– Naša reakcija biće mirna i profesionalna. Staloženo i hladnokrvno ćemo izraditi pre svega vojni odgovor na novu pretnju. Vojska se, nesumnjivo, već bavi tim pitanjem. Mi ćemo, naravno, analizirati o kojim konkretnim sistemima je reč – rekao je diplomata.

Načuli smo da su u pitanju kopnene verzije krstareće rakete „tomahavk“ i rakete SM-6, dodao je on.

Na pitanje novinara da li bi odluka o razmeštanju američkih raketa mogla da ponovi iskustvo Hladnog rata, kada su akcije SAD poput sadašnjih na kraju dovele do početka pregovora o eliminaciji raketa srednjeg i manjeg dometa, diplomata je odgovorio da se situacija radikalno promenila od tada i da je malo verovatno da smatraju da je moguće ponoviti upravo to iskustvo.

– Odluka o razmeštanju dalekometnih raketa dometa je samo karika u lancu usmerenom na eskalaciju, jedan od elemenata zastrašivanja, koji je danas gotovo glavna komponenta politike NATO i SAD kada je reč o Rusiji – zaključio je Rjabkov.

Pentagon je ranije saopštio da će SAD od sledeće godine početi raspoređivanje dalekometnih udarnih sistema u Nemačkoj, uključujući hipersonično oružje.

4 COMMENTS

  1. Meni samo nije jasno zašto Evropa dozvoljava da bude poligon za nuklearni rat ??? Ako nuklearne sile žele da ratuju nek čine to na svojoj teritoriji !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here