EPA/Maxim Shipenkov
Moskva

Moskva priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cena ruske nafte, a jedno je očigledno – neće priznati tu odluku, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Odluke se pripremaju, ali, razume se, jedno je očigledno – nikakve gornje granice (cena nafte) nećemo priznavati – rekao je Peskov.

Naftne sankcije zapadnih zemalja stupile su na snagu u ponedeljak. Evropska unija prestaje da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje “Velike sedmorke”, Australija i Evropska unija uvode ograničenje cena nafte koja se prevozi morem od 60 dolara po barelu.

Peskov je istakao da uvođenje granične cene nafte neće uticati na finansiranje specijalne vojne operacije i da ruska ekonomija ima potencijal da zadovolji sve svoje potrebe.

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima

Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima, uključujući i ekonomiju Nemačke, to je očigledno, rekao je portparol.

– Bilo bi neprofesionalno, verovatno, prećutkivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama. Imam u vidu segmente sankcija koje su Evropljani i Evropska unija uveli protiv nas. To naši stručnjaci odlično znaju, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu – rekao je Peskov.

Prethodno je nemački kancelar Olaf Šolc za evropsko izdanje lista “Forin afers“ izjavio da efikasnost sankcija protiv Rusije sve više raste, a da su EU i NATO jači nego ikada ranije. Prema njegovim rečima, poruka Zapada Moskvi je jasna: “Štitićemo svaki pedalj teritorije NATO”.

Kancelar smatra da je ruski lider Vladimir Putin pogrešio kada je pretpostavio da će dejstva u Ukrajini dovesti do “zaoštravanja odnosa među njegovim protivnicima”.

– U stvarnosti se dogodilo upravo suprotno: Evropska unija i transatlantska alijansa su jake kao nikada do sada. Ništa to ne pokazuje tako jasno kao ekonomske sankcije bez presedana kojima je sada izložena Rusija – naveo je Šolc.

Naftne sankcije Zapada stupaju na snagu u ponedeljak 5. decembra: EU prestaje da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nameću ograničenje cena za njen pomorski transport na 60 dolara po barelu.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, a Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.

4 COMMENTS

  1. Ako ste sad jaće nego ikada, nije ni čudo, da vas se niko više ne plaši!Samo hrabro napred, iz poraza u poraz!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here