Rusija: Srpska ne podriva BiH

0

  

Harčenko je, posle razgovora sa predsednikom Skupštine RS Igorom Radojičićem u Banjaluci, novinarima rekao da Rusija ne deli to mišljenje i smatra da RS ne podriva institucije BiH.

 

On je ponovio da su Bonska ovlašćenja visokog predstavnika postala deo problema, a ne deo rešenja u BiH.

 

Harčenko smatra da sledeća sednica Saveta za implementaciju mira (PIC), zakazana za kraj februara, neće imati ohrabrujući ishod za BiH, ali da će predstavnici Ruske Federacije i tom prilikom ponoviti stav da je došlo vreme za zatvaranje OHR-a i obustavu potpunog korišćenja bonskih ovlašćenja.

 

"Nažalost, nemam nadu da će doći do nekih značajnih sadržajnih odluka. Ne vidim logiku u stavu naših zapadnih partnera i Evropske unije jer, s jedne strane, u političkom smislu se govori da situacija u BiH nije stabilna, da je puna rizika i da zbog toga nije vreme za zatvaranje OHR-a, a sa druge strane da je Eufor potpuno ispunio vojni zadatak i da je situacija stabilna. Mi smatramo da mora da bude jedan stav", rekao je Harčenko.

 

On je kazao da Rusija smatra da je situacija u BiH stabilna, bez obzira na postojeće političke tenzije, ali da mora da bude inteziviran međusobni dijalog svih strana u BiH.

 

Harčenko smatra da u RS ima spremnosti za podršku državnim institucijama uz poštovanje dejtonskog statusa RS.

 

"Razumemo reakcije RS, jer sve mora da se uklapa u okvir Dejtona i on je jedini mogući temelj za očuvanje BiH", rekao je Harčenko.

 

Predsednik Skupštine RS Igor Radojičić je istakao da RS poštuje Dejtonski sporazum i da ne podriva institucije BiH, kako je to navedeno u rezoluciji Evropskog parlamenta, koju, kako je kazao, nije ni dobio.

 

Što se tiče ustavnih promena, Radojičić je rekao da nema uslova za ustavne promene, nego da je moguće samo usaglašavanje ustava s odlukom Suda za ljudska prava u Strazburu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here