pixabay.com

Fond za perspektivna istraživanja, zajedno sa Moskovskim institutom za fiziku i tehnologiju, završio je početnu fazu razvoja prvog ruskog softvera za projektovanje i upravljanje multisatelitskim sistemima, saopštila je pres-služba Fonda.

Multisatelitski sistemi, kako je istaknuto na sajtu Fonda, predstavljaju grupe koje se sastoje od nekoliko stotina, a ponekad i hiljada uređaja.

Pres-služba dodaje da u sastavu grupe mogu da budu sateliti istog i različitog tipa, uključujući i vojne. Takvi sistemi su otporni na pojedinačne kvarove i isplativiji su sa ekonomskog stanovišta.

– Funkcionalnost programskog kompleksa, realizovana u prvoj fazi projekta, omogućava da se pronalaze optimalna rešenja koja su nedostižna prilikom projektovanja uz korišćenje stručnih i analitičkih pristupa. To omogućava elimininaciju donošenja pogrešnih odluka i značajno će smanjiti troškove prilikom pravljenja i upotrebe multisatelitskih sistema i kompleksa – izjavio je zamenik šefa smera za istraživanja fizike i tehnologije pri Fondu Boris Satovski.

Planirano je da rezultati projekta budu sumirani 2022. godine. Do tada će softver omogućiti da se projektuju grupe od nekoliko hiljada svemirskih uređaja.

Inače, u svetu je trenutno u toku razmeštanje dve orbitalne grupe od stotina satelita – OneWeb i Starlink. Rusija takođe planira da stvori svoj sistem od preko 500 satelita. Projekat je dobio naziv „Sfera“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here