Ministarstvo odbrane Rusije

Američki raketni razarač „Ros“ (USS Ross) uplovio je u vode Crnog mora gde će učestvovati u multinacionalnim vojnim vežbama „Morski povetarac“ (Sea Breeze – 2021), saopštila je Šesta flota Ratne mornarice SAD.

Istovremeno, oglasio se i ruski Nacionalni centar za upravljanje odbranom koji je saopštio da su snage Crnomorske flote pristupile praćenju američkog broda.

Ruski mediji podsećaju da je prethodno portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov pozvao Pentagon i komandu britanske kraljevske mornarice koji šalju svoje brodove u Crno more da se „ne igraju sa sudbinom“.

Inače, u vežbama „Morski povetarac“ će učestvovati 5.000 vojnika i 32 broda iz 32 zemlje. Vežbe će se održati od 28. juna do 10. jula u Crnom moru.

Što se tiče američkog razarača „Ros“, brod je dužine 154 metra, širine — 20, a deplasman mu je 8.775 tona. Brod je naoružan različitim tipovima naoružanja, uključujući protivbrodske rakete „Harpun“, a poseduje i 90 lansirnih rampi za rakete različitog tipa uključujući i za „Tomahavke“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here