Rusija: Ubijen sveštenik u crkvi

0

 

Danilo Sisojev

Maskirani naoružani čovek upao je u četvrtak uveče u crkvu, prišao Sisojevu (34) i pitao ga za ime, a zatim pucao na njega iz pištolja sa prigušivačem, izjavio je Bagmet.

Sisojev je podlegao ranama na putu do bolnice, a u napadu je povređen i dirigent hora u toj crkvi.

Ruska pravoslavna crkva: Ovo je užasna tragedija

 

’’Ovo je užasna tragedija. Ubistvo sveštenika u crkvi, kao i svako drugo ubistvo, je greh i direktno kršenje Deset Božijih zapovesti’’, rekao je portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda.

Bagmet je kazao da su motivi zločina najverovatnije religijske prirode, ali da se istražuju i drugi razlozi.

Sisojev je bio uključen u misionarske aktivnosti kojima su mladi ljudi podsticani da izaberu pravoslavnu crkvu, koja je, oživljavanjem religije posle raspada Sovjetskog Saveza, postala važna politička snaga, blisko povezana sa Kremljom, naveo je Rojters.

Ruske novinske agencije javile su da je sveštenik pre napada primao pretnje preko elektronske pošte. Pravoslavni sveštenici žalili su se da katolici i pripadnici drugih hrišćanskih veroispovesti pokušavaju da preobrate pravoslavce u svoju veru.

Najveću pretnju pravoslavni sveštenici vide u malim verskim grupama, kao što su Adventisti sedmog dana i Crkva ujedinjenja, koje oni opisuju kao "totalitarne kultove".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here