pixabay.com

Srbija i Rusija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusku Federaciju, koje je Moskva uvela u avgustu prošle godine zbog pojave afričke svinjske kuge u pojedinim delovima Srbije.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić razgovarao je u Moskvi sa šefom ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergejom Dankvertom o mogućem ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusiju.

– Na sastanku smo razmotrili dve stvari – prva stvar je bila oko programa ’Argus fita‘, koji se pre svega odnosi na izvoz naših poljoprivrednih proizvoda – voća i povrća – Ruskoj Federaciji i druga stvar je bila razgovor direktorke Uprave za veterinu i mene sa gospodinom Dankvertom o afričkoj svinjskoj kugi koja je proglašena u Srbiji na jednom delu teritorije. Ovom prilikom smo se dogovorili da naša strana u narednom periodu pošalje sve podatke koje ima oko regionalizacije afričke kuge svinja u Srbiji, kako bi se omogućio nesmetan izvoz mesa ka Ruskoj Federaciji – rekao je Igić za Sputnjik.

Regionalizacija kao rešenje

Srbija se opredelila za regionalizaciju, odnosno zoniranje područja koja su zahvaćena ovom bolešću. Naredba srpskog Ministarstva poljoprivrede podrazumeva da iz zaraženog područja svinjetina ne može da se izvozi, dok su ostala područja slobodna.

– Sledeći korak je da mi preko Ministarstva spoljnih poslova i ruske ambasade u Beogradu pošaljemo mapu regionalizacije bolesti afričke kuge svinja kako bi se oni upoznali sa tim da u regionima sa proizvodnjom mesa, poput Vojvodine, nemamo ovu bolest i da bi naši proizvođači mogli nesmetano da izvoze – dodao je Igić.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević dodaje da će srpski eksperti u narednom periodu imati „vrlo važan sastanak vezan za afričku kugu svinja i definisanje daljih koraka“, a takođe da predstoji i sagledavanje iskustava, s obzirom na to da od 2010. godine Ruska Federacija ima problem sa afričkom kugom svinja i da ima mnogo više iskustva u tom pitanju.

– Naravno, i mi imamo neka iskustva i saznanja, i važno je da razmenimo mišljenja. To će nam pomoći da kroz ovu regionalizaciju – mapu rasprostranjenosti te bolesti koju ćemo proslediti Rusiji – relaksiramo celu priču oko izvoza svinjskog mesa ka Ruskoj Federaciji, a generalno i na druga tržišta – rekao je Milosavljević.

Rusija povećava izvoz u Srbiju

Rusija namerava i da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, pre svega žita, mesa, ribe i mlečnih proizvoda, dok iz Srbije najviše uvozi voće, sir, soju i povrće.

– Srbija beleži dobre rezultate kada govorimo o izvozu poljoprivrednih proizvoda ka Rusiji, a njihova želja je da se poveća obim izvoza iz Rusije ka Srbiji. To je ono što je interesantno. Reč je o raznim vrstama roba. Pitanje tržišta je nešto što je otvoreno. Mi ne možemo u sferi liberalnog tržišta definisati šta možemo, a šta ne možemo – samo tržište će pokazati šta je to što je interesantno iz Rusije cenovno i po kvalitetu da može da dođe na srpsko tržište. Rusija je u poslednjih 10 godina napravila ozbiljan pomak u prerađivačkoj industriji i veliki korak u poljoprivrednoj proizvodnji, i svakog dana sve više i više jačaju. Dakle, mnogo tih roba je vrlo interesantno za naše tržište, pre svega za naše kupce – istakao je Milosavljević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here