pixabay.com

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o sporazumu o žitu će uskoro biti nastavljeni na tehničkom nivou, saopštilo je Ministarstvo za nacionalnu odbranu Turske nakon dvodnevnih pregovora u Istanbulu.

“U okviru bilateralnih i multilateralnih sastanaka koji su održani u Istanbulu uz učešće Ukrajine, Rusije i Ujedinjenih nacija je dogovoreno da se nastavi rad na tehničkom nivou u četvorostranom formatu kako bi se osigurao efikasan nastavak aktivnosti u okviru sporazuma o žitaricama”, navodi se u izjavi turskog Ministarstva.

Bilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i UN u Istanbulu o sporazumu o žitu su bili konstruktivni, smatra Ministartsvo odbrane Turske.

„Tokom dva dana su održani korisni sastanci sa konstruktivnim pristupima. Što se tiče koordinacije povratka trgovačkih brodova u našu zemlju, koji su se zaglavili zbog sukoba u ukrajinskim lukama, Rusija i Ukrajina su istakle pozitivne pristupe u vezi sa planiranjem i sprovođenjem evakuacionih aktivnosti. Osim toga, postignut je konsenzus u odnosu na to što će ta operacija poslužiti za evakuaciju brodova koji pripadaju drugim zemljama“, piše u saopštenju.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.
Sastanak na visokom nivou o prehrambenom sporazumu održava se u Istanbulu u četvorostranom formatu 10. i 11. maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here