Rusija: Ukrajino, mi se pitamo oko cene gasa

0

Rusija ne prihvata da joj Ukrajina diktira cenu gasa (Foto: Ilustracija)
 

Prema njegovim riječima, Ukrajina je pitanje gasa iznela tokom trilateralnih konsultacija između EU, Rusije i Ukrajine juče u Varšavi. Novak je naglasio da Moskva nije želela da razgovara na ovu temu jer veruje da nema osnove za to, podsetivši da je sada na snazi ugovor potpisan 2009. godine.

 

"Ugovor je bio na snazi pet godina i ispunjen je. Osim toga, ugovor je na konsultacijama potvrdio i vršilac dužnosti ukrajinskog ministra za energetiku i rudarstvo Jurij Prodan", istakao je Novak. Prema ugovoru, cena gasa isporučenog Ukrajini utvrđena je po formuli povezanoj sa cenom nafte.

 

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* "Ako Ukrajina ne plati gas, ograničićemo im isporuke"

* "Kijev ilegalno uzima ruski gas"

* "Gasprom je pouzdan snabdevač gasom"

* Ako Ukrajina ne plati, nema gasa za Evropu

 

"Ista formula koristi se širom sveta za isporuku gasa. Zbog toga verujemo da nema osnova za razgovore o ceni, a kamoli o jednostranim predlozima Ukrajine da iznosi cenu za prvi kvartal 2014. godine i to 268 dolara za 1.000 metara kubnih gasa", kategoričan je Novak.

 

Ruski ministar energetike istakao je da na konsultacijama u Varšavi Ukrajina nije mogla da garantuje za isporuku potrebne količine gasa u svoja podzemna skladišta tokom letnjeg perioda.

 

"Ukrajina ne može da garantuje isporuku gasa evropskim potrošačima, odnosno prenos količine predviđene ugovorima između Gasproma i evropskih korisnika. Ova informacija je uznemirijuća i neprihvatljiva", rekao je Novak i dodao da Ukrajina i evropski partneri treba da preduzmu hitne mere za osiguranje prenosa potrebne količine gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here