EPA-EFE
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Posle razgovora sa ruskim šefom diplomatije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga je Lavrov upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

Zaštita Moskve važna za Srbiju 

Sam Lavrov nije želeo da govori o detaljima  razgovora, ali je predsednik Vučić otkrio da nas čeka težak period, u kom će se Srbija „suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili planovi koje, ni zvanično, ni nezvanično, nismo dobili“.

Karijerni diplomata u penziji dr Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da je očigledna želja američke administracije da za vreme ovog mandata dođe do nekog rešenja i da to uknjiži kao svoj uspeh, a to je i želja Evrope, o čemu svedoče izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Na to se verovatno odnosilo i upozorenje ministra Lavrova, navodi Milivojević.

– To je verovatno upozorenje da možda postoji opasnost da se koriste neki mehanizmi i sredstva koja izlaze iz okvira međunarodnog prava i institucija i da se na taj način, obilaznim putem, obezbedi priznanje Kosova. Zbog toga su važne poruke ministra Lavrova koje se nedvosmisleno tiču Saveta Bezbednosti i nadležnosti tog foruma za rešavanje pitanja Kosova,  Rezolucije 1244 i međunarodnog prava kao osnova za bilo koje rešenje – kaže on.

Poruka i za Evropu

Milivojević dodaje da je veoma interesantna i činjenica da je ministar Lavrov u Beogradu govorio i o Evropskoj uniji, o potrebi da ona vrati kredibilitet i da zapravo treba da posreduje u rešavanju pitanja Kosova.

– To je poruka i stav Rusije da je ovo ipak evropsko pitanje i da se mora rešavati u okvirima Evrope. Takođe, da se ne može rešavati mimo Rusije, da ona zadržava apsolutno pravo na to, jer se radi o evropskom pitanju od koga zavisi bezbednost i stabilnost u Evropi i da nije sklona tome da prihvati da ga SAD autonomno rešavaju izvan interesa drugih subjekata – kaže Milivojević.

Lavrov je u Beogradu ponovio da Rusija ostaje pri stavu da se pitanje Kosova i Metohije ne može rešiti mimo Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti, da rešenje mora biti na osnovama međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i da mora uvažiti interese i stavove Srbije.

3 COMMENTS

  1. ha tito wrati se
    nije dosta zlocina napravio nad srbima i treba da se vrati da dovrsi posao
    pa tako mozes da pitas i za pavelica jer tito i on su potajo saradivali jer tito nije nika opuzio harvatsko ratno rukovodstvo za zlocine koje su napravili gori su bili od hitlera

  2. Rusija upozorava Srbiju na novu kosovsku zamku. Zamka je već postavljena samo da upadnu u nju.
    Naša Delegacija i Eksperti idu u Vašington 27.06.2020 Da vodite računa i svaku reč kontrolisano i da ona ima značenje. Mislim da vi svi znate bolje nego ja lajik za diplomatiju. Vratite nam Ujedinjene Nacije pod okriljem 1244 u satavu Rusije a bez Rusije nema rešenja. EU ništa dobrog uradila nije. Te Srpske Opštine piši propalo to je EU. Budite mnogo oprezni i sva četiri oka da budu budna i adekvatan odgovor. Još u Kumanovu je dogovoreno da bude u UN satavu naša Armija. Do dana današnjeg ni jedan vojnik SRbije nije ušao u KIM na svoju rođenu Teritoriju. Srećan put vam Želim i sa bogom i uspehom očekije mo Vas po povratku odgovore ili rešenje. Hvala i sa bogom i Cara Lazara zakletvom za Kosovo glavu dajem KiM ne dajem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here