pixabay.com
Rusija

Odbijanje Berlina da Moskvi pruži informacije o incidentu sa Aleksejom Navaljnim biće shvaćeno kao nedopustiva neprijateljska provokacija protiv Rusije, što će definitivno potkopati rusko-nemačke odnose, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

– Ruski ambasador je bio u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke. Upućen mu je demarš. Nije dobio nikakve materijale, podatke niti dokaze, koje smo ranije tražili u slučaju Navaljnog – rekao je Nebenzja.

Kako je rekao, ako nemačka strana ne pruži informacije, ruska strana će to smatrati kao odbijanje vlade Nemačke da ustanovi istinu u kontekstu objektivne istrage.

– S tim u vezi, sve prethodne i aktuelne aktivnosti u vezi sa Navaljnim smatraće se neprihvatljivom neprijateljskom provokacijom protiv Rusije, što će sigurno potkopati rusko-nemačke odnose i međunarodne odnose u celini – rekao je ruski diplomata.

On je ponovo pozvao Nemačku da odgovori na zahtev Rusije.

– Ako tražite objašnjenje, iznesite činjenice i razmenićemo mišljenja. Zašto bi mi trebalo da verujemo u optužbe koje nisu potkrepljene dokazima, čak i ako u to, kako vi kažete, nema sumnje – naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, došlo je do paradoksalne situacije, jer Rusija ne može napredovati u istrazi zbog odbijanja nemačke strane da sarađuje.

Ranije su SAD, Velika Britanija, Belgija i Nemačka pokrenule temu o Navaljnom u Savetu bezbednosti UN, i pozvale su Rusiju da istraži incident sa blogerom.

Nebenzja je odgovorio, uporedivši situaciju sa Navaljnim sa prljavom isceniranom igrom. On je dodao da Rusija nema osnova za pokretanje istrage, jer ruski stručnjaci nisu pronašli nikakve tragove otrova kod blogera, a Moskva nije dobila od Berlina nikakve dokaze na osnovu kojih bi zaključili da je reč o krivičnom delu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here