Rusija upozorila Ukrajinu: Sa SAD možeš da izazoveš nuklearni incident

0

Beta/AP
A on sav srećan što se dogovorio sa američkom firmom Vestinghaus: Jacenjuk
 

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk objavio je da je njegova vlada postigla dogovor sa američkom firmom Vestinghaus da bi smanjila zavisnost zemlje od ruskih isporuka.

Rusko ministarstvo osudilo je ovaj potez kao "opasan eksperiment koji ugrožava bezbedbost i zdravlje ukrajinskih građana i naroda Evrope". U saopštenju se dodaje da nuklearno gorivo proizvedeno u američkoj kompaniji nije potpuno kompatibilno sa sovjetskim reaktorima kakve poseduje Ukrajina.

Ministarstvo dodaje da ukrajinske vlasti moraju da zauzmu odgovoran pristup pitanjima nuklearne bezbednosti i rizicima od nuklearnih katastrofa kakva je recimo bila ona u ukrajinskom Černobilu 1986. godine, za koju se dodaje da je bila rezultat manjkavosti sovjetskog dizajna reaktora, u kombinaciji sa ozbiljnim greškama rukovalaca nuklearke.

U ukrajinskom gradu Černobilu aprila 1986. došlo je do eksplozije reaktora i rasipanja radijacijskih čestica širom zapadnog Sovjetskog Saveza i praktično čitave Evrope. To je do danas najveća nuklearna nesreća u istoriji čovečanstva, označena na skali nuklearnih incidenata najvišom brojkom sedam.

Samo još jedna nesreća ima taj najviši rang, ona iz 2011. koja se dogodila prilikom zemljotresa i cunamija u japanskom gradu Fukušimi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here