pixabay.com
Moskva

Rusija proteruje diplomate Estonije, Letonije, Litvanije i Slovačke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju Ministarstva se precizira da dvoje zaposlenih u ambasadi Litvanije, po jedan zaposleni ambasade Letonije i Estonije i tri zvaničnika slovačke ambasade moraju da napuste teritoriju Rusije u roku od sedam dana.

Kako se ističe, Rusija kao recipročnu meru proteruje diplomate iz ambasada Letonije, Litvanije i Estonije. Predstavnicima misije rečeno je da Vilnjus, Riga i Talin nastavljaju da otvoreno vode neprijateljsku politiku prema Moskvi, a dejstva protiv ruskih diplomata su provokativna i neosnovana.

“Šefovima diplomatskih misija izražen je snažan protest u vezi sa provokativnim, neosnovanim dejstvima proterivanja zaposlenih u ruskim ambasadama u ovim baltičkim državama”.

Ministarstvo je dodalo da se iz Rusije proteruje troje slovačkih diplomata, kojima je naređeno da napuste zemlju do 5. maja.

“Ambasadoru je izražen oštar protest u vezi sa neosnovanim proglašavanjem od strane Slovačke za persone non grata trojice zaposlenih u ambasadi Rusije u Bratislavi zbog apsurdne i izmišljene optužbe za nezakonite aktivnosti”, saopštilo je Ministarstvo.

Ranije je saopšteno da su predstavnici baltičkih zemalja i Slovačke stigli su u Ministarstvo inostranih poslova Rusije nakon proterivanja ruskih diplomata.

Litvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da ova zemlja u znak solidarnosti sa Češkom proteruje dvoje zaposlenih u ruskoj ambasadi. Letonija i Estonija takođe su saopštile da proteruju po jednog ruskog diplomatu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here