pixabay.com

Rusija vodi energetski rat protiv Evrope, tvrdi ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

– Decenijama je Rusija gas i naftu koristila kao oružje. Zato ne treba da čudi da to sada, u trenutnim okolnostima, ponovo čini. Rusija je gas i naftu napravila oružjem i vodi energetski rat protiv Evrope – rekao je on austrijskoj televiziji “Puls24”.

Kuleba ističe da samo prelazak na obnovljivu energiju može da oslobodi Evropu zavisnosti od ruskog gasa.

– Mislim da je korišćenje gasa kao oružja jasna poruka nemačkoj i austrijskoj privredi da moraju ubrzati zelenu agendu i prelazak na izvore obnovljive energije – objasnio je on.

Kuleba je izrazio uverenje da smanjenje isporuka gasa neće dovesti do razjedinjenja EU, i istakao da će na kraju Rusija izgubiti, a Ukrajina i Unija pobediti.

– Ne verujem da će sankcije biti ukinute ili pritisak na Rusiju umanjen – dodao je on.

Upitan da li Rusija ima problema sa pristupanjem Ukrajine EU, Kuleba je ukazao da je ponašanje Rusije uvek isto, nezavisno da li je reč o Ukrajini ili nekoj drugoj zemlji.

– Najpre prete da će te kazniti na najgori način ako nešto uradiš. Onda, kada primete da su izgubili, kažu da nikada nije bio problem, i da je u redu, da se uradi to što se želi. Pogledajte kako su komentarisali pristupanje Švedske i Finske NATO-u. To je ista mustra – podvukao je on.

Kuleba je apelovao na Evropu i svet da isporuče oružje Ukrajini.

– Najbolji i najbrži put da se ovaj rat okonča je u snabdevanu Ukrajine potrebnim naoružanjem – objasnio je on.

Preneo je da je trenutna situacija na frontu na istoku napeta.

– Ne mogu govoriti o brojkama, ali nažalost, naši gubici su bolni i to ne samo u broju poginulih, već i ranjenih. Govorimo o desetinama povređenih i poginulih svakog dana – kazao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here