commons.wikimedia.org
Raketni sistem "Patriot"

Američki sistem protivvazdušne odbrane u Saudijskoj Arabiji nije uspeo da odbije napad dronovima na naftna postrojenja jer je neefikasan, izjavio je visoki zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane.

Samim tim, kako je rekao, PVO sistemi „Edžis“ i „Patriot“, s obzirom da nisu uspeli da odbrane masovni vazdušni napad, nisu u skladu sa karakteristikama tog oružja kakve su deklarisane.

– Opravdanja državnog sekretara SAD Majka Pompea da sistemi PVO u pojedinim situacijama rade sa “promenljivim uspehom”, moguće je prihvatiti samo ako se radi o jednom kompleksu “Patriota” koji pokriva određeni objekat. Međutim, u Saudijskoj Arabiji je zahvaljujući Americi postavljena moćna grupacija koja pokriva široko polje dejstva – pojasnio je on.

Neimenovani zvaničnik iz ruskog vojnog resora je precizirao da severnu granicu Saudijske Arabije pokriva 88 lansirnih stanica „Patriot“, od kojih 36 modifikacija PAC-2 i još 52 najnovija PAC-3, a pored toga, u blizini obala te zemlje se nalaze još tri američka razarača koji na sebi imaju sisteme „Edžis“ naoruažnih raketama SM-2.

– Kako je moguće da je tako moćni PVO sistem uspeo da propusti desetine dronova i krstarećih raketa – zapitao se on.

– Razlog je samo jedan. Ovi sistemi ne odgovaraju karakteristikama koje su deklarisane, nisu dovoljno efikasni protiv vazdušnih ciljeva malog gabarita, a pogotovu kada je reč o masovnom napadu – dodao je.

Podsetimo, prethodno je Pompeo rekao da nije iznenađen što saudijski sistemi za protivvazdušnu odbranu, uključujući i američke protivraketne sisteme „Patriot“, nisu uspeli da odbiju raketni napad na naftna polja jer oni rade sa „promenljivim uspehom“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here