pixabay.com

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Zapad nastoji da preformatira Balkan po sopstvenim merilima.

Moskva osuđuje američke i britanske sankcije protiv srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i drugih zvaničnika zemlje, izjavila je Zaharova.

– Odlučno osuđujemo unilateralna personalna ograničenja uvedena članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i brojnim zvaničnicima te države – navodi se u saopštenju portparolke objavljenom na sajtu MIP-a.

Prema njenim rečima, takva praksa nezakonitih sankcija najmanje može da osigura realizaciju pozitivne agende, da jača poverenje, međunacionalnu slogu, mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu u celini.

– Očigledno je da Zapad, sprovodeći takvu zlonamernu i destruktivnu politiku, teži samo jednoj stvari, a to je da preoblikuje Balkan po sopstvenim šablonima nanoseći štetu nacionalnim interesima zemalja regiona, da pod izmišljenim izgovorima elimiše sve neistomišljenike i one koji se ne slažu sa zapadnom neokolonijalnom politikom“, ocenila je Zaharova.

Moskva je, kako kaže, uverena da je Balkan teritorija ravnopravne saradnje, a ne konfrontacije i svođenja računa. S tim u vezi, Rusija apeluje na sve spoljne učesnike da odustanu od egoističnih pristupa i da se vrate konstruktivnoj saradnji, dodala je portparolka.

Velika Britanija je u ponedeljak saopštila da je uvela sankcije srpskom članu Predsedništva BiH i lideru SNSD Miloradu Dodiku i predsednici RS Željki Cvijanović zbog, kako se navodi “pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“. Ranije je kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri američkom Ministarstvu finansija uvela sankcije Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here