commons.wikimedia/Haidamac
Manastir Svetog Mihaila u Kijevu

Rusija je uverena da ukrajinske vlasti neće uspeti da unište kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Diplomata je podsetila na postupke Kijeva u vezi sa UPC, uključujući i činjenicu da je ranije predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao ukaz o oduzimanju državljanstva za 13 sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve.

– U religioznoj, filozofskoj, istorijskoj literaturi, sve se to, u principu, uvek nazivalo nekom vrstom antireligijskog gneva, i to je tačno. Sigurni smo da, uprkos svim ovim strašnim zločinima, kijevske vlasti neće moći da unište kanonsku pravoslavnu crkvu u Ukrajini sa kojom se asocira velika većina pravoslavnih vernika u zemlji – rekla je ona.

Zaharova je istakla da ukrajinske vlasti pokazuju preziran odnos prema osećanjima miliona vernika.

– Već je zabeleženo da je kijevski režim odlučio da likvidira kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Koristeći veštački stvorenu 2018. godine raskolničku tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine vrši banditsko zauzimanje svetinja Ukrajinske pravoslavne crkve, pretnje fizičkim nasiljem njenom sveštenstvu – napomenula je zvanična predstavnica ruskog MIP-a.

Poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine služio je 7. januara božićnu službu u Uspenskom sabornom hramu Kijevo-pečerske lavre, gde su se prethodno obavljala bogosluženja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). U crkvi je bilo mnogo vojnika i političara, uključujući predsednika Vrhovne rade Ruslana Stefančuka.

2 COMMENTS

  1. 🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺
    Бог☦️да чува Русију
    И сво Православље 🇷🇸☦️🇷🇸

  2. Nesto je taj tvoj Bog zakazao. Zar ne? Autokefalnost je na redu. Prica o zajednckom pravoslavlju je zavrsena prica. Putin je ovim ratom sam sebi napravio vrlo ozbiljnog neprijatelja. Za veki vekovma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here