Rusija zna: Srbi ne žele u NATO

0

 

Konstantin Kosačov

Kosačov je rekao da je duboko uveren da je srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio samo svoje mišljenje kada je rekao da je za Srbiju dobro da postane članica Severnoatlantske alijanse.

 

 

"Smatram da takve odluke ne treba da donose pojedinci, makar oni bili i ministri, već da se o tome mora pitati narod. Idealno bi bilo da to bude na referendumu", rekao je Kosačov za beogradsku "Politiku".

 

On je naveo da Rusiji nikad nije svejedno šta se dešava sa Srbijom, ali da neće vršiti pritisak na Srbiju niti će se na bilo koji način mešati u odluke naroda. Prema njegovom mišljenju ulazak zemlje u bilo koju bezbednosnu strukturu je unutrašnje pitanje svake suverene države i da Srbija mora sama da odlučuje o takvim pitanjima.

 

Vuk Drašković, bivši ministar inostranih poslova, kaže da je protiv raspisivanja referenduma, "jer politička elita mora da zna sve što narod ne zna, jer mu nije ni kazano," i dužna je da u ime građana preuzme odgovornost.
On je primetio da ako nam je, zbog bombardovanja 1999, NATO neprijatelj, onda nam je neprijatelj i EU.

"Kako to da hoćemo da se učlanimo u jednu navodno neprijateljsku alijansu, koja se zove EU, a nećemo da se učlanimo u tu istu neprijateljsku alijansu, kojoj je ime NATO?“, zapitao je Drašković.

"Moram, ipak, da vam kažem da veoma sumnjam da će srpski narod, posle tragedije koju je preživio 1999. godine, mislim na bombardovanje NATO-a, doneti takvu odluku. Mi smo uvereni da srpski narod neće doneti takvu odluku", rekao je on.

 

Kosačov je dodao da, ukoliko Srbi ipak odluči da će im biti bolje ako se pridruži zemljama alijanse, Rusija će poštovati volju Srbije, njen suverenitet i pravo da sama odlučuje o putu kojim će ići, ali da bi u tom slučaju odnosi Beograda i Moskve "u nekoj meri bili lošiji nego danas".

 

"Odluka o ulasku u alijansu bila bi, po mom mišljenju, krajnje neverovatna i mi ne verujemo da ona može biti doneta", rekao je Kosačov, dodajući da on izražava svoj emocionalni stav i da to nije nikakav pokušaj mešanja u suverene odluke prijateljske zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here