pixabay.com
Foto: Ilustracija

Beloruski politički analitičar Aleksandar Špakovski savetuje Moskvi i Minsku da se pripremaju za članstvo Ukrajine u NATO.

„Ukoliko se u pravcu Ukrajine ne dogode neke totalne promene po ugledu na događaje iz 2014-2015. godine, ta zemlja će pre ili kasnije postati članica NATO-a sa svim posledicama po bezbednost Belorusije i Rusije koje proističu iz toga“, napisao je ekspert na Telegramu.

On je podsetio da su još za vreme kampanje pridruživanja zemalja centralne i istočne Evrope u NATO 1996. godine predstavnici američkog rukovodstva otvoreno govorili o svojim planovima za Ukrajinu.

Špakovski je siguran da je priključenje Kijeva NATO-u osnovni element strategije Alijanse za širenje na Istok.

„Ne treba ismevati Ukrajince na televiziji na temu ‘svejedno ih neće primiti’, nego polaziti od toga da će ih primiti i da će u narednim godinama postaviti rakete na teritoriji Ukrajine“, upozorio je analitičar.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je planirati kontramere u pravcu vojnog saveza Rusije i Belorusije. Osim toga, Špakovski je pozvao da se otvoreno postavi zadatak da se spreči stupanje Ukrajine u NATO.

„Baš kao što naši ‘zapadni partneri’ potpuno otvoreno i drsko izjavljuju da nameravaju da prošire vojni blok“, zaključuje stručnjak.

Zvanični Kijev više puta je saopštavao da je pridruživanje Ukrajine NATO-u prioritetni zadatak za Ukrajinu. U Alijansi ističu da od zemlje očekuju reforme i razvoj svoje vojske prema standardima vojnog bloka. Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen istakao je da će Kijevu biti potrebno mnogo vremena da zadovolji niz kriterijuma koji su neophodni za pridruživanje Alijansi.

1 KOMENTAR

  1. Loše razmišlja Špakovski. Boriće se NATO do poslednjeg Ukrajina, ratuju samo gde su 3x jači od protivnika. Koji je interes skandinavskih zemalja da ratuju za Ukrajinu i budu spaljene do temelja. Zemlje na istoku se plaše povratka u krilo Rusije i one bi možda i ratovali, ali to je jako neozbiljno jer bi ih Rusija pregazili za 5 dana i opet bi izašla na granicu sa Nemačkom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime