EPA-EFE
Raketni sistem "HIMARS"

Ruske trupe protivvazdušne odbrane navodno su dobile novi softver koji im omogućava da brzo otkriju i obaraju rakete ispaljene iz raketnog bacača HIMARS.

Američki sistem HIMARS pokazao se kao prekretnica za Ukrajinu u pokušaju da osujeti rusku agresiju, a u više navrata je stizao u Ukrajinu.

Međutim, ruski stručnjaci sada tvrde da upotreba novog softvera omogućava ruskim jedinicama protivvazdušne odbrane da naprave proračune koji su skoro 100 odsto preciznije, što im omogućava da brzo obaraju rakete ispaljene iz HIMARS, piše Blic.

RIA Novosti su citirale izjavu ruskog komandanta protivvazdušne odbrane čija jedinica će dobiti taj softver, da “iako u početnoj fazi ruske snage protivvazdušne odbrane nisu razumele šta su rakete HIMARS, one su nakon novog programa postale normalna meta”.

– Vidimo ih, posmatramo i uništavamo bez problema – rekao je on nedavno.

Aleksej Podberezkin, direktor Centra za vojno-političke studije MGIMO, tvrdi da su ruske snage i pre novog softvera oborile 75-80 odsto raketa koje su lansirali sistemi HIMARS, ali ne 100 odsto.

U međuvremenu, Rusija nije otkrila kada je ažurirala domaće sisteme PVO ovim novim softverom, ali s druge strane, ni američko ministarstvo odbrane nije otkrilo koji će strani saveznici dobiti nove sisteme HIMARS.

Međutim, brojne istočnoevropske članice NATO najavile su svoju nameru da kupe ove sisteme za koje Mark Vojger, bivši specijalni savetnik za ruska i evroazijska pitanja nekadašnjeg komandanta američke vojske u Evropi generala Bena Hodžisa, kaže da su “Bog rata”.

6 COMMENTS

  1. Ode mast u propast. Pašće himarsu cena za 50-70%. Ili ce on sam pasti u zaborav kao F117 posle Buđanovaca.

  2. Ja stvarno neznam kako Rusija može da izgubi ovaj rat,a i da ga slučajno počne gubiti,nikome u Evropi a i šire neće biti dobro ipak je to nuklearna sila koja se neće dvoumiti da poravna pola Ukrajine,zato ne razumem evropu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here