commons.wikimedia/Kremlin.ru
Ruski vojnici u bazi Hmejmim u Siriji

Ešaloni protivvazdušne odbrane, bezbednost na visokom nivou, savremeni tehnički objekti, ukratko, pravi vojni grad. Tako izgleda vazdušna baza Hmejmim pet godina pošto su ruski piloti došli u Siriju.

Hmejmim je postao primer ne samo za rusku vojsku, već i za druge zemlje koje se u izgradnji sličnih objekata vode iskustvom Ministarstva odbrane Rusije. Nedavno je Damask obećao Moskvi još osam hektara zemlje za zdravstveni centar za vojno osoblje.

Od malog aerodroma do neosvojive tvrđave

Izgradnja najveće ruske inostrane vazdušne baze započeta je 2015. godine, kada je u Siriju poslata grupa vazdušnih snaga kao podrška vladinim snagama u ratu protiv terorista Islamske države. Za to je iskorišćen međunarodni aerodrom “Basilj el Asad” koji je udaljen 25 kilometara od grada Latakija.

Da bi se putnički aerodrom prilagodio za upotrebu borbenih aviona, bilo je potrebno izgraditi novu infrastrukturu, montirati tehničku opremu aerodroma i izgraditi stambene prostorije za vojno osoblje. Ukupno je u Siriju isporučeno nekoliko stotina hiljada tona raznog tereta.

U početnoj fazi operacije operativnu grupu je činilo samo pedesetak borbenih sredstava: lovci-bombarderi Su-25, bombarderi Su-24 i Su-34, lovci Su-30SM, helikopteri Mi-24 i Mi-8AMTŠ.

S-400, Panciri, dronovi…

Posebna pažnja je posvećena bezbednosti objekta. U Siriju su prebačeni protivvazdušni raketni sistemi dugog dometa S-400, protivvazdušni sistem kratkog dometa Tor-M2 i raketni sistemi Pancir-S1. PVO baze može da uništi sve vrste vazdušnih ciljeva u dometu od 20 do 250 kilometara.

Bezbednosni sistem vazdušne baze ima dve linije nadzora. Spoljnu, zajedno sa ruskom vojskom, kontrolišu borci Sirijske arapske vojske. U unutrašnji sektor je zabranjen ulaz strancima. Bezbednost osiguravaju i bespilotne letelice: u isto vreme, danonoćno, u vazduhu iznad Hmejmima patrolira desetak bespilotnih aparata.

Komandant grupe i štab borbene kontrole imaju direktnu komunikaciju sa Nacionalnim centrom za kontrolu odbrane u Moskvi. Komandant takođe ima takozvanu liniju za sprečavanje sukoba sa predstavnicima koalicione grupe u Iraku. Reč je o sporazumu sa Amerikancima o sprečavanju incidenata u Siriji.

Danas je vazdušna baza spremna da primi bilo koji tip aviona, uključujući i bombardere dalekog dometa Tu-22M3, strateške nosače raketa Tu-95 i Tu-160. Na aerodromu je postavljen centralizovani sistem za punjenje goriva, koji istovremeno može da koristi desetak aviona, a izgrađena su i visoko-zaštićena skloništa za avijacionu tehniku.

Za pet godina vazdušna baza Hmejmim se od malog aerodroma sa nekoliko hangara i terminala pretvorila u pravi grad sa ulicama i trgovima. Ulice su nazvane po herojima sirijske operacije ili poznatim vojskovođama. Neki od njih su Heroj Rusije general Valerij Asapov, pilot Oleg Peškov i Roman Filipov koji su poginuli u Siriji, kao i Heroj SSSR general vojske Vasilij Margelov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here