Pexels

Hronične upale su u osnovi starenja i bolesti koje se pojavljuju u zrelom dobu, a kao posledica toga javlja se gojaznost i gomilanje starih ćelija u organizmu, izjavila je zamenica direktora za translacionu medicinu ruskog Instituta N.I. Pirogova Irina Stražesko.

Prema njenim rečima, uništavanju starih ćelija doprinose supstance-senolitici, koji se nalaze u jabukama, jagodama i luku. Ove proizvode je potrebno češće konzumirati. Osim toga, gojaznost se može sprečiti pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću.

– Svaki čovek bi trebalo da se hrani u skladu sa njegovim potrebama i onim što prija njegovom organizmu. Svima se mogu dati opšte preporuke da koristi prirodne proizvode, uglavnom biljnog porekla, a umerene kalorijske vrednosti. Čak i ako u porodici nema ljudi koji su dugo živeli, uvek je moguće promeniti način života, od koga 75 odsto zavisi koliko dugo ćete živeti – napomenula je ona.

Doktorka je takođe dodala da ne bi trebalo da se slepo prate preporuke o pravilnoj ishrani, jer one ne odgovaraju svakom organizmu. Na primer, ishrana bez mesa ne može odgovarati svakoj osobi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here