Ruska istraga protiv ukrajinskih zvaničnika zbog “namernog ubijanja civila”

0

Ruski istražni odbor pokrenuo postupak protiv ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova (na fotografiji) i drugih zvaničnika
 

Avakov i guverner ukrajinske oblasti Dnjepropetrovsk, milijarder Igor Kolomojski, osumnjičeni su za "organizovanje ubistava, upotrebe nedozvoljenih sredstava i metoda ratovanja, kao i za otmicu i ometanja rad novinara".

 

"Ukrajinski ministar Avakov je u dogovoru s guvernerom Dnjepropetrovska i drugih zvaničnika iz ukrajinskog Ministarstva odbrane organizovao i vodio od 12. aprila oružanu operaciju s ciljem namernog ubijanja civila", navodi se u saopštenju ruskog istražnog odbora.

 

Ukrajinske bombe ubijaju civile na istoku

 

Dodaje se da su u operaciji vođenoj u Slavjansku, Kramatorsku, Donjecku i Marijupolju korišćeni višestruki sistemi raketnih bacača, rakete zemlja-vazduh i druga vrsta ofanzivnog oružja.

 

"U toj operaciji poginulo je više od 100 civila, među kojima su i ruski državljani – novinari na zadatku i aktivisti za ljudska prava", dodaje se u saopštenju i navodi da je zbog uništenih domova 50.000 stanovnika primorano da pobegne.

 

"Neka Kolomojski, Avakov i njihovi saučesnici budu svesni da njihovi zločini nad sopstenim narodom i ruskim državljanima neće ostati nekažnjeni", dodao je ruski istražni odbor i naveo da će uskoro pokrenuti međunarodni nalog za hapšenje dvojice zvaničnika.

 

Ukrajinci osuli paljbu u Slavjansku: Jedna osoba mrtva, ima ranjenih

 

Avakov je pokrenuo intenzivnu vojnu akciju protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, dok je Kolomojski, tajkun iz oblasti metala, bankarstva i medija ponudio nagradu od 10.000 dolara za svakog uhvaćenog proruskog aktivistu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here