U finalu australijskog opena u areni “Rod Lejver” u Melburnu američka teniserka savladala špansku igračicu Muguruzu s 4:6, 6:2, 6:2.

U septembru su se Garbinje Muguruza, koja je sada 32. na svetskoj listi, i Sofija Kenin (15. mesto) srele jedini put. U prvom kolu u Pekingu američka teniserka je pobedila sa 6:0, 2:6, 6:2, a pripalo joj je ne samo prvih šest gemova nego i poslednjih šest.

Finale turnira za grend slem je nešto sasvim drugačije, a 26-godišnja Muguruza, jedno vreme i vodeća na svetu, i titule je osvajala: prvu na Rolan Garosu 2016, drugu dogodine na Vimbldonu, gde je i 2015. igrala na meču za trofej. Na njenoj strani je bilo iskustvo, a to mladost može da nadvlada samo neustrašivošću.

I igrala je neustrašivo 21-godišnja Kenin, koju su roditelji odneli iz Moskve u Ameriku nedugo pošto je došla na svet. Najmlađa finalistkinja u Melburnu posle duela dvadesetogidišnjakinja Ruskinje Marije Šarapove, koja je imala sličan razvojni put, i naše Ane Ivanović 2008. popustila je u finišu prvog seta iako je nadoknadila brejk zaostatka. Španska teniserka je odsudni korak ka vođstvu s 1:0 načinila za 5:4 na servis protivnice.

U drugom setu se videlo kako je Kenin u polufinalu razvejala nadu domaćih poklonika tenisa da će imati svoju uzdanicu u finalu prvi put posle četiri decenije, možda i jedinu šampionku posle 1978. Pred njom je pala Ešli Barti, vodeća na listi.

Najlepše i jeste da odluka o pobednici na najznačajnijim takmičenjima “belog sporta” padne u trećem setu. Na 2:2 Mururuza je stekla 40:0 na servis suparnice, a Kenin ne samo da je to istopila već je u sledećem gemu ona načinila brejk. S 5:2 zatim stupila je na prag trijumfa. Drugu meč-loptu u potonjem gemu dok se na Muguruzin servis igralo na razliku, iskoristila je tako što je njena protivnica načinila dvostruku servis-grešku.

Bilo je to prvo finale australijskog opena u eri profesionalizma, od 1968, u kojem nijedna nije među deset vodećih na listi. Španija ponovo ostaje bez titule na Petom kontinentu. Poslednja finalistkinja iz te zemlje bila je 1998. Končita Martinez, Muguruzin trener.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here