U Hramu Svetoga Save u Hanoveru Preobraženje je obeleženo liturgijom i osvećenjem grožđa i ostalih plodova prirode koje donosi jesen i “preobraženo” vreme koje dolazi s ovim velikim praznikom koji u crkvi svrstavaju u 12 najvećih hrišćanskih praznika.

Liturgiju su služili sveštenik Branislav Čortanovački i đakon Slavko Bosančić, a činodejstvovao je i čtec Johanes Volf, prevodilac “Ohridskog prologa” vladike Velimirovića. Prota Aleksandar Perković molitve je pojao sa horom iza pevnice. Nekoliko vernika se ispovedilo, a nekoliko i pričestilo. Vernici su došli i iz susednih mesta, a među onima koji su, pre i tokom liturgije, donosili grožđe, breskve, jabuke i razne duge plodove zapažen je i veći broj vernika iz Rusije, Ukrajine, Gruzije i Tadžikistana.

Posle osvećenja grožđa i ostalih plodova u sali je postavljen sto na kojem je osim grožđa bila i lubenica koju su iz čak Rusije doneli Jakob i Jevgenija Zen koji su u srpski hram došli s petogodišnjom ćerkom Georgijom i jednogodišnjim sinom Markom.

Koliko je Preobreženje veliki praznik u Gruziji pokazuje i korpa mlade Gruzijke Make Gegehoker u kojoj je bilo bar deset vrsta voća i različitih specijaliteta, među kojima i nekoliko kriški belog hleba.

Posebno je bila ponosna na teglu kuvanog žita koje je ukrasila suvim grožđem.

– To je kao kod vas Srba slavsko žito. Mi smo slični narodi – objasnila je Maka časteći vernike oko sebe.

Grožđe su između ostalih donele i Srpkinje Jasna Đorđević, Ilinka Petrušić, Tonka Živković i Dragica Bradarić koja Preobraženje u svom Šašu u Hrvatskoj već dugo nije slavila. Vernici su posluženi i kafom, a sve je kolačima zasladila gostoprimljiva popadija Jovana.

Dobročinstvo

– Član sam humanitarnog udruženja Hilfe fon Hercen i vrlo često na raspolaganju imamo invalidska kolica koja bi rado poklanjali i Srbima koja su neophodna. Potrebno je samo da se jave na moj broj mobilnog 017613337700 – rekao nam je Jakob Zen, Rus iz Tadžikistana koji godinama živi u Hanoveru i redovno dolazi u srpski hram.

Svetle mantije

– Preobraženje Gospodnje dogodilo se pre njegovog stradanja, a svedoci svetlosti koja se pojavila bili su apostoli koje je Hristos na Tavor poveo. Današnji dan pun je svetlosti, a i njega je osvetlio Bog. Zbog te svetlosti i mi danas služimo u svetlim mantijama. Bog je uzeo ljudski lik, a i nas je pozvao da se preobrazimo i budemo bolji ljudi. Svi smo pozvani da svetlimo svetlošću koju smo danas ovde uzeli – rekao je, između ostalog, u svojoj besedi otac Branislav moleći Gospoda da svojom svetlošću osvetli sve ljude.