EPA/YURI KOCHETKOV

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da obustavlja ekumenski dijalog sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom Drugim.

To je izjavio je šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volkolamski Ilariom, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, Ruska pravoslavna crkva nastaviće da vodi dijalog sa svim predstavnicima Grčke pravoslavne crkve koji ne priznaju „ukrajinske raskolnike““.

Sabor Grčke pravoslavne crkve je 12. oktobra priznao pravo carigradskom patrijarhu Vartolomeju da odobrava autokefalnost. Sabor je, takođe, arhiepiskopu atinskom i cele Grčke Jeronimu dao pravo da „nastavi da se bavi pitanjem priznavanja crkve Ukrajine“, piše Sputnjik.

Prema rečima izvora, odluka arhijerejskog sabora samo ponavlja odluke Stalnog sinoda Grčke pravoslavne crkve, a tvrdnje o konačnom priznanju autokefalnosti pravoslavne crkve Ukrajine nisu istinite i predstavljaju političke igre.

1 KOMENTAR

  1. Pa upravo hrišćanski kanoni nalažu da crkvena organizacija prati državnu organizaciju, da se ne bi događalo što se upravo događa sa RPC i SPC, jer te organizacije uslovljavaju politička rješenja.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime