Youtube
S-500

Perspektivni ruski protivvazdušni raketni sistem S-500 „Prometej“ počeo je da se isporučuje ruskim trupama posle završetka državnih testova, izjavio je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov na marginama Tjumenskog foruma za naftu i gas.

„Upravo su završena državna ispitivanja i prve isporuke ovog sistema. I to još uvek nije u punom opsegu koji bi ‘Almaz-Antej’ trebalo da izvrši na zahtev naručioca“, odgovorio je Borisov na pitanje o sistemu S-500.

Prodaja S-500 Indiji

Borisov je dodao da bi Indija potencijalno mogla da nabavi raketni sistem zemlja-vazduh S-500 „Prometej“ nakon što njime budu opremljene ruske trupe.

„Potencijalno, da.. Ali još uvek praktično nema dogovora. I to je uobičajena praksa: dok ne snabdemo naše oružane snage, ne prodajemo u inostranstvu“, odgovorio je Borisov na pitanje novinara da li bi Indija mogla postati prvi kupac PVO sistema S-500.

On je naglasio da će Rusija nakon naoružavanja svojih snaga razmotriti prodaju S-500 Indiji ukoliko za to bude postojao odgovarajući zahtev, ali da to nije u perspektivi narednih nekoliko godina.

Borisov je podsetio da je u Indiji organizovana licencirana proizvodnja tenkova T-90 i aviona Su-30MKI.

„Imamo zajedničku proizvodnju raketa ‘Bramos’. Osim jednostavne prodajeme naoružanja, sa Indijom delimo i tehnologije. U toku su pregovori o zajedničkoj proizvodnji helikoptera Ka-226T“, saopštio je Borisov i naglasio da karakteristike isporučenog naoružanja za izvoz ne treba da prevazilaze ruske verzije.

O sistemu S-500

Sistem S-500 „Prometej“ pripada novoj generaciji sistema za protivvazdušnu odbranu zemlja-vazduh. To je univerzalni sistem za presretanje dugog dometa i velike visine sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane i može da presreće balističke rakete. Ovaj sistem može da pogađa ne samo balističke, već i aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere i drugi vazdušne ciljeve), kao i krstareće rakete.

Domet pogađanja S-500 je oko 600 kilometara. Osim toga, sistem će moći da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do 7 kilometara u sekundi, a moći će i da uništi bojeve glave hipersoničnih raketa. S-500 će po svojim karakteristikama značajno premašivati S-400, a njegov američki konkurent je sistem „Patriot advanst kapabiliti 3“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime