pixabay.com

Ministarstvo odbrane Rusije odabralo je dobrovoljce iz redova vojske za klinička testiranja ruske vakcine protiv virusa korona, prenosi televizija „Zvezda“.

Ističe se da će u testiranju učestvovati 50 vojnika, među kojima je i pet žena.

“U poslednjih mesec dana kod dobrovoljaca nisu dijagnostikovane nikakve bolesti. Učesnici u kliničkim testiranjima odabrani su iz različitih jedinica Oružanih snaga iz cele Rusije”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Planirano je da prva grupa dobrovoljaca bude primljena u 48. Centralni naučno-istraživački institut Ministarstva odbrane Rusije planirano je za 3. jun. Tamo će vojnici proći detaljan medicinski pregled i pripremiće se za eksperimente.

„Kliničko testiranje vakcine protiv novog tipa virusa korona održaće se u bazi 48. Centralnog naučno-istraživačkog instituta Ministarstva odbrane Rusije, gde je ranije proučavana i uspešno testirana bezbednost, imunogenost i zaštitna efikasnost genetski modifikovanih vakcina protiv hemoragične groznice Ebole, bliskoistočnog respiratornog sindroma i univerzalne vakcine protiv gripa“, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je 26. maja da je 48. Centralni naučno-istraživački institut snaga radijacione, hemijske i biološke zaštite Ministarstva odbrane Rusije zajedno sa Nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ razvio rekombinantnu vakcinu protiv kovida 19. On je rekao da će stručnjaci do 1. juna završiti pretklinička testiranja eksperimentalnog primerka vakcine. Planirano je da klinička testiranja budu završena do kraja jula ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here