U oblasti železničke stanice Bogoduhov u Harkovskoj oblasti Ukrajine uništeno je velika količina vojne tehnike koju su Kijevu poslale SAD i evropske zemlje, rekao je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

„U oblasti železničke stanice Bogoduhov u Harskovskoj oblasti uništena je velika količina vojne tehnike koja je isporučena iz SAD i evropskih zemalja. U napadima je likvidirano do 280 nacionalista, a uništeno je 48 jedinica naoružanja i vojne tehnike“, rekao je Konašenkov novinarima.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija je tokom noći pogodila 18 vojnih objekata u Ukrajini, među kojima su dva upravljačka punkta u oblasti Skovorodnikovo u Harkovskoj oblasti, pet oblasti okupljanja vojske i vojne tehnike i tri skladišta municije i goriva u oblasti naselja Dačno u Odeskoj oblasti.

Raketne snage pogodile su 44 upravljačka punkta i 196 uporišta ukrajinske vojske i oblasti u okupljanja vojnika i vojne tehnike.

Igor Konašenkov je dodao da su iznad grada Izjuma presretnute tri ukrajinske balističke rakete „Točka-U“ i devet projektila ispaljenih iz višecevnih bacača „Smerč“, kao i da su tokom noći ruski protivvazdušni sistemi oborili 13 ukrajinskih bespilotnih letelica.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here