pixabay.com
Foto: Ilustracija

Blog „Covert Shores“ proglasio je 49 „najsmrtnosnijih“ podmornica koje su ikada postojale na svetu. S tim u vezi, američki časopis „Popular Mechanics“ skrenuo je pažnju na rejting, naglasivši da su ruske podmornice pri samom vrhu liste.

Drugo mesto na spisku zauzimaju ruske višenamenske nuklearne podmornice projekta 885 (08850) „Jasen“, posebno K-560 „Severodvinsk“. Prema rang-listi, te podmornice imaju po 10 torpednih cevi, 30 torpeda u rezervi i 30 krstarećih raketa „Kalibar“.

Na trećem i petom mestu našle su se ruske podmornice projekata 949A „Antej“ i 971 „Štuka-B“, koja je na Zapadu poznata kao „Ajkula“.

Prvo mesto liste zauzimaju američke mornarodice tipa „Ohajo“, a četvrto – američke podmornice tipa „Sivulf“ (Morski vuk).

Blog ističe da je rejting sastavljen na osnovu dostupnih podataka o naoružanju podmornica i ne sadrži podmornice sa balističkim raketama.

Britanski „Dejli mejl“ pisao je 27. oktobra da je broj ruskih podmornica u severnom Atlantiku dramatično porastao.

I američki časopis „Nešenal interest“ pisao je o podmornicama Rusije ranije ovog meseca, kada je rusku dizel-električnu podmornicu B-603 „Volhov“ projekta 636 „Varšavjanka“ Tihookeanske flote ruske mornarice – nazvao podmornicom sa „impresivnim oružjem“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime