Ruske sankcije koštaće EU pet milijardi evra godišnje

0

Ko se poslednji smeje Angela…: Vladimir Putin i Angela Merkel
 

"Ukupne privremene restrikcije, koje trenutno primenjuje Rusija, potencijalno ugrožavaju trgovinu vrednu pet milijardi evra", navodi se u dokumentu koji je u četvrtak predstavljen evropskim komesarima u Briselu.

 

Ukupan izvoz hrane EU u Rusiji iznosio je prošle godine 11,8 milijardi evra, a vrednost izvoza proizvoda koje obuhvata ruska zabrana 2013. godine iznosila je 5,1 milijardu evra.

 

U dokumentu se ističe da će to predstavljati još jedan udarac ekonomiji evrozone koje stagnira i koja pokušava da izbjegne još jednu recesiju. Rusija, drugo najveće tržište za hranu EU nakon SAD, donijela je 6. avgusta odluku da na godinu dana zabrani uvoz voća i povrća, mliječnih proizvoda i mesa iz Evrope, što je skoro polovina izvoza hrane bloka Rusiji.

 

Ko kome više treba, EU Rusiji ili Rusija EU?

 

Veliki izvoznici voća i povrća, kao što su Poljska i Holandija, već osećaju posledice te odluke, a Evropska komisija pokušava da nadoknadi farmerima gubitak ili da nađe nova tržišta hrane.

 

Nemačka, koja je bila predvodnik da EU uvede sankcije Rusije, takođe oseća posledice ruske zabrane, posebno u industriji mesa i mlečnih proizvoda.

Ministri poljoprivrede EU razgovaraće 5. septembra u Briselu o ruskoj zabrani uvoza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here