EPA
Ruska mornarica

Rusija insistira na posebnom načinu korišćenja Severnog morskog puta s obzirom da on prolazi kroz rusku teritoriju, izjavio je komandant Severne flote, admiral Aleksandar Moisejev.

– Trenutno se veoma intenzivno razgovara o pitanjima slobode plovidbe Severnim morskim putem i internacionalizaciji upravljanja njime – rekao je on na brifingu za ruske i strane novinare na raketnoj krstarici na nuklearni pogon „Petar Veliki“.

S tim u vezi, Moisejev je istakao da Rusija odbacuje ideju slobodne plovidbe Severnim morskim putem i insistira na korišćenju puta u njenim interesima.

– Suština stava Rusije je u činjenici da Severni morski put gotovo svuda prolazi u ruskim teritorijalnim vodama ili u ekonomskoj zoni zemlje, nalazi se u teškim ledenim uslovima, što zahteva organizaciju bezbedne plovidbe. Zbog toga Rusija insistira na posebnom načinu korišćenja te veze – objasnio je admiral.

Rukovodstvo Ruske Federacije je više puta iznosilo stav zemlje po tom pitanju, uključujući i rukovodstvo Ministarstva odbrane, dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here