Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska Crnomorska flota

Brodove američke mornarice koji se budu nalazili u Crnom moru ne bi trebalo samo „pratiti“, već ih staviti na nišan kako bi se izbegle bilo kakve provokacije, izjavio je bivši glavnokomandujući Crnomorske flote Vladimir Komojedov.

– Prvenstveno treba uzeti u obzir koliko brodova će biti uopšte poslato, a zatim, pored standardne procedure praćenja njihovog kretanja, trebalo bih ih sve staviti i na nišan kako bi se izbegle moguće provokacije od strane američke vojske – naglasio je on.

Ruski admiral u penziji je takođe rekao i da se u poslednjih nekoliko godina aktivnost američke mornarice u Crnom moru drastično uvećala, uz konstantno kršenje konvencije iz Montrea koja reguliše broj stranih brodova u toj akvatoriji, kao i koliko oni smeju uopšte da tu budu prisutni.

Prethodno je američki TV kanal Si-En-En, pozivajući se na vojne izvore, saopštio da bi Amerika zbog „porasta aktivnosti Rusije“ u blizini granica Ukrajine mogla da uputi vojne brodove u Crno more. Međutim, Pentagon nije komentarisao ove medijske izveštaje.

Nešto malo kasnije je turska televizija NTV saopštila da su američke vlasti obavestile zvaničnu Ankaru da će dva američka broda sledeće sedmice proći kroz Bosfor u Crno more.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime