pixabay.com
Moskva

Poziv američkog Kongresa na nove sankcije protiv Rusije, među kojima su i sankcije prema ruskim liderima, neće zastrašiti Moskvu, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

– Verujemo da su pozivi sa Kapitol Hila o uvođenju sankcija Rusiji, kao i pojedinim ruskim liderima, provokativni čin i da su besmisleni. Neće nas zastrašiti sankcije – rekao je Antonov, objavila je ruska ambasada u SAD na Fejsbuk stranici.

Antonov je naveo da iza zahteva poslanika da se kazni Rusija stoji pokušaj da se utiče na Moskvu u pozadini tekućih razgovora o evropskoj bezbednosti.

– Mi vidimo takav pritisak kao nesposobnost SAD da brani svoje stavove za pregovaračkim stolom na razuman način – istakao je Antonov, prenosi TAS S .

Prema njegovim rečima, “tvrdnje o navodnom planu napada Rusije na susednu državu plod su bolesne mašte lokalnih rusofobičnih krugova”.

– Ovo je posledica njihovog mentalnog poremećaja. Odgovor je nedvosmislen: nemamo agresivne namere prema Ukrajini. Izgleda da su američki političari lansirali mit o ”skoroj ruskoj invaziji” na Ukrajinu u medijima i sada se suočavaju sa sopstvenim strahovima – naveo je on.

Ruski ambasador je naglasio da “u ovim okolnostima, preporučuje američkim poslanicima da dvostranački povuku SAD iz najdubljih ekonosmkih i političkih kriza”.

– Ne želimo konfrontacije. Naš izbor je da se izgradi jednak, pragmatičan odnos između Rusije i SAD. Vreme je da politčari u SAD prestanu sa pretnjama. Takva strategija neće doneti ništa dobro američkom narodu. Mi smo ove nedelje, u Ženevi i Briselu izneli svoju inicijativu o rešavanju krize. Čekamo adekvatan odgovor, ne u formi populističkih izjava, već u vidu razumnih pisanih predloga – istakao je Antonov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here