EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA koja predviđa “republiku BiH” i jednog predsednika i predstavlja plan da se stvori kriza, ali da je najvažnije da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ostane uzdržan u ovoj situaciji.

– Najvažnije je u ovoj situaciji da Dodik ostane uzdržan, on je samo govorio o nekim mogućim koracima Republike Srpske, jer se njegov cilj zna, a to je očuvanje mira i da sve u vezi sa Srpskom ostane u okvirima Dejtonskog sporazuma i to je njegova obaveza kao člana Predsedništva BiH – rekao je Bocan-Harčenko, koji je svojevremeno bio ambasador Rusije i u BiH.

On je istakao da sa velikom brigom posmatra deklaraciju SDA, kao i Rusija i ocenio je da taj dokument predstavlja više koraka unazad, da nema veze sa Dejtonskim sporazumom, nego predstavlja nepoštovanje obaveza koje Dejton propisuje, dok je reagovanje međunarodne zajednice “blago”.

– Plan je da stvore krizu i da onda neko u ime međunarodne zajednice istupi i ponudi nešto i kaže da je njihova ponuda dosta fleksibilnija i kompromisna. A takvo rešenje bilo bi suštinski isto kao i sama deklaracija, iako bi možda imalo “blaži jezik” – rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o terminu koji se sve češće pominje – “mekana moć Rusije na Balkanu”, Bocan-Harčenko je objasnio da rešavanje međunarodnih problema ne može da da rezultate preko noći.

– Imao sam mogućnost da pratim razvoj događaja na ovim prostorima, i zaključak pravim na osnovu onoga što vidim, a ne na osnovu onoga što piše. Primetio sam da su zemlje regiona sigurnije i vidi se da se ljudi osjećaju sigurnije – rekao je ruski ambasador.

On je rekao da Rusija bolje uočava ovo, jer je i ona sama prošla kroz iste ove probleme.

1 COMMENT

  1. Dodiže a da naređenja od Rusije dobijaš telefonom, ne javno preko sredstava informisanja, ovako izgleda ružno, kao da zapravo nemate suverenitet niti integritet, nego za mišljenje dolazite kod Rusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here