EPA/Peter Foley
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da ne veruje da postoji brzo rešenje za kosovsko pitanje, “osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti Kosova”.

– Zabrinjava želja za brzim rešenjem. To liči na uspostavljanje famoznih vremenskih okvira koji su bili razlog za to što prethodni razgovori o Kosovu nisu bili uspešni. Mislim na Ahtisarijeve pregovore i razgovore trojke – rekao je Bocan-Harčenko za “Blic”, upitan kako gleda na nastojanje SAD da u kratkom roku reši pitanje odnosa Beograda i Prištine.

On je naglasio da je Rusija uvek bila za nastavak razgovora i da, “ako bismo imali više vremena, došlo bi do osetnog napretka i kompromisa”. Bocan-Harčenko je ponovio da je neophodno da se hitno ispuni zahtev Beograda da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije.

On dodaje da će se Moskva uključiti u pregovore ako je Beograd pozove, ali da “dogovor ne dolazi u obzir bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti”.

– A sve dok nema kompromisa, Rezolucija 1244 je tu. Dejton je, recimo, rezultat razgovora. Dugotrajnih, intenzivnih i tihih. Zato i kažem da je van realnosti da se dođe do brzog rešenja za Kosovo – poručuje ruski ambasador.

Na pitanje da se mogu čuti kritike da Rusija ne želi rešenje, ne bi li kroz Srbiju zadržala svoj uticaj na region, Bocan-Harčenko odgovara da to nije tačno i naglašava da je interes njegove zemlje “uvek bio i ostao nastavak, u ovom slučaju, obnavljanje razgovora”.

Upitan kako gleda na to što je deo rešenja i infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine, uspostavljanje avionske linije i pruge, a ruske železnice su aktivne u Srbiji, Bocan-Harčenko kaže da to odgovara regionu, a da je teško zamisliti da će preko noći biti letova.
U svakom slučaju, ocenjuje, svaki korak ka tom pravcu je dobar.

– Mi smo predlagali više puta da pokušamo da uspostavimo veze na terenu, jer će ovo biti bolje za ljude, za privredu, trgovinsku razmenu. Doprinosi uspostavljanju poverenja, a to je prvi korak ka nastavku razgovora i kompromisa. Međutim, teško je razumeti to da uz ogromne napore u cilju uspostavljanja letova, ignoriše se trgovina, koja je još važnija. Onda verovatno prevladaju politička razmišljanja – smatra ruski ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here