commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski borbeni avion Su-34 (Foto: Arhiva)

Borbene mogućnosti ruskih frontalnih bombardera Su-34 proširene su instaliranjem novih univerzalnih izviđačkih sistema, izjavio je za Sputnjik izvor u avionskoj industriji.

„Nekoliko borbenih aviona Su-34 nedavno je opremljeno najnovijim univerzalnim izviđačkim kontejnerima, uključujući UKR-OE – za izvođenje optičko-elektronskog izviđanja, UKR-RL – za radarsko izviđanje i UKR-RT – za radiotehničko izviđanje“, objasnio je sagovornik agencije.

Izvor je naveo da je „novu opremu napravio Institut ‘Kulon’ holdinga ‘Roselektronika’ u okviru razvojnih radova koji uključuju proširenje izviđačkih, udarnih i mrežnocentričnih karakteristika Su-34“.

Prema rečima sagovornika, novi izviđački sistemi značajno povećavaju mogućnosti Su-34 za otkrivanje zemaljskih i površinskih ciljeva svih vrsta, a takođe pružaju visoko precizno određivanje koordinata i drugih parametara ciljeva.

„Osim toga, novi kontejneri omogućavaju automatski prenos podataka putem sigurnog kanala veze od letelice do kopnenih snaga u realnom vremenu, što omogućava upotrebu Su-34 kao dela međuvrsnih izviđačko-udarnih sistema i izvođenje borbenih dejstava u jedinstvenom informativnom prostoru“, dodao je izvor.

Frontalni bombarder Su-34 predviđen je za gađanje kopnenih, površinskih i vazdušnih ciljeva danju i noću u lakškim i teškim vremenskim uslovima. Letelica ima posadu od dve osobe i može da nosi do osam tona oružja na 12 spoljnih tačaka podvesnih nosača, uključujući različite tipove raketa vazduh-vazduh, raketa vazduh-zemlja, avionskih bombi, uključujući vođene rakete i nevođene rakete.

Prema podacima iz otvorenih izvora, u ruskoj vojsci ima više od 120 takvih aviona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here