Ruski bombarderi provocirali SAD

0

 

Ruski bombarder ”Tu-95”
 

Portparol komande američke Severne zone protivvazdušne odbrane (NORAD) Džef Dejvid precizirao je da su dva ruska strateška bombardera "Tu-95" približila američkom vazdušnom prostoru i vežbala borbene aktivnosti.

 

Pročitajte još:

* Zveckanje oružja Rusije i NATO-a

* Kontra NATO-u: Rusija u Kalinjingradu počela vojne manevre

* "Rusiji se ne može verovati"

Nešto ranije, četiri ista aviona uočena su u sličnim aktivnostima u blizini Aljaske.

Američki radar je uočio četiri ruska aviona, a dva borbena aviona "F-22", koje koristi američko vazduhoplovstvo, krenuli su u presretanje ruskih bombardera.

Posle incidenta dva ruska aviona su odletela prema ruskom Dalekom istoku, a prostala dva "Tu-95" odletela su u Severnu zonu protivvazdušne odbrane SAD, blizu obala Kalifornije.

 

Oni su prišli američkoj obali na 50 milja, pre nego što su se okrenuli. Stručnjaci navode da Rusija ima 29 strateških bombardera "Tu-95 MS6/Bear H6s" i 30 "Tu-95 MS16/Bear H16s", koji su opremljeni konvencionalnim i nuklearnim projektilima.

 

I pred vazdušnim prostorom Velike Britanije primećeni su ruski strateški bombarderi, a doletali su i do američkog područja u Guamu, piše list "Aviacionist".

 

Američka strana procenjuje da je reč o "treningu ruskih snaga", kao i da su oni profesionalno izbegli da uđu direktno u vazdušni prostor SAD. Vojni portali procenjuju da je reč o ruskom odgovoru na NATO vežbe blizu ruskih granica i da su Rusi, u odnosu na prošle godine, veoma povećali obim svojih vežbi prema SAD i NATO saveznicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here