EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ruski ratni brod “Admiral Gorškov” sa hipersoničnim projektilima, završio je vojne vežbe u Atlantiku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi CNN.

Fregata “Admirala Gorškova”, naoružana hipersoničnim raketama “cirkon”, uvežbavala je “udar protiv neprijateljske mete na površini”, izjavo je komandant broda Igor Krohmal u video snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Vežba je potvrdila “karakteristike dizajna” raketnog sistema, dodao je Krohmal i napomenuo da projektil može da leti pet puta brže od zvuka i pogodi metu na udaljenost većoj od 900 kilometara.

Fregata “Admirala Gorškov” krenula je na dug put iz nepoznate luke u Rusiji, a očekuje se da će učestvovati u zajedničkim vojnim vežbama sa Južnom Afrikom i Kinom od 17. do 27. februara.

Zajedničku vojnu vežbu su za sada potvrdili Moskva i Pretorija, dok Peking za sada nije oficijalno potvrdio učešće.

U ponedeljak 23. januara su se u Pretoriji sreli ministri spoljnih poslova Rusije i Južnoafričke republike, Sergej Lavrov i Naledi Pandor, i odbacili kritike povodom održavanja vojnih vežbi.

– Nijedna zemlja ne treba da ima obavezu da zajedničke vojne vežbe uskladi sa bilo kojim trećim partnerom. To su prirodni odnosi među državama – izjavila je tada Pandor.

Prethodna zajednička vojna vežba mornarica Rusije, Južne Afrike i Kine se odigrala 2019. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here