Prinstscreen/Youtube

Žvale se obično javljaju u jesen i proleće, a bez obzira na uzrok lečenje traje nedeljama!

Zašto se pojavljuju žvale? Najčešći razlog je nedostatak vitamina B2, anemija, bolesti želuca, gljivice, neadekvatna higijena, ali i loše postavljena proteza.

Često ih imaju dijabetičari, ali i oni koji dok govore vlaže usne. Ipak, najčešće se javljaju u jesen, jer vetar nanosi štetu vlažnim usnama.

Doktori prvo pokušavaju da otkriju razlog zašto su nastale žvale, a zatim nude razne kreme koje mogu da olakšaju muke. Kreme su obično antiseptičke i antibakterijske, a preporučuju i da se ne jede slano. Međutim, jedan od najefikasnijih lekova protiv žvala je ulje od čajevca koji je otkrio ruski doktor Viktor Hruščov.

Žvale se prenose zajedničkom čašom za piće

– Žvale su bolest sluznice u uglovima usana, a prenose se zajedničkom čašom za piće, pa sve posuđe treba prokuvati – objašnjava dr Hruščov.

Doktor preporučuje da se pre spavanja usne namažu kajmakom ili kiselim mlekom. Naizmenično treba koristiti i malo šljivovice kojom se namažu uglovi usana.

– U ishranu treba uneti vitamine, beli i crni luk, ali i voditi računa da luk ne dodiruje usne – ističe dr Hruščov.

Ulje od čajevca pomaže i u lečenju opekotina, psorijaze, atletskog stopala, ugriza insekata, lošeg zadaha i niza drugih oboljenja.

Ruski čaj protiv žvala

– 40 grama trave iva

– 30 grama kadulje

– 30 grama bele imele

Trava se usitni, izmeša i skuva čaj. Čaj se kuva tako što se u litar proključale vode stavi 5 grama ove mešavine, poklopljeno kuva nekoliko minuta i procedi. Čajem se mažu usne i pije tokom dana. Između dva mazanja usne treba namazati maslinovim uljem.

Krem protiv žvala

– 3 grama pčelinjeg voska

– 8 grama ulja nevena

– 8 grama gotu kole

– 6 grama ulja divlje ruže

– 3 grama tamanu ulja

– 15 kapi eteričnog ulja palmarosa

– 15 kapi ulja čajevca

Rastopite 3 grama pčelinjeg voska sa po 8 grama ulja nevena, gotu kole, 6 grama ulja divlje ruže, 3 grama tamanu ulja i po 15 kapi eteričnog ulja palmarosa i ulja čajevca.

Kada se ugrejana smesa ohladi nanosite tokom dana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here