EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Viktor Janukovič

U organizaciji protesta u Belorusiji postoje znakovi inostranog mešanja, konkretno iz SAD i Poljske, ali glavni uzrok političke krize u zemlji je kratkovida politika predsednika Aleksandra Lukašenka, usmerena na podršku nacionalista kao protivteža proruskim snagama, smatra direktor međunarodnog instituta za političku ekspertizu Evgenij Minčenko.

– Mislim da će politička kriza, u kojoj se našla Belorusija, pre ili kasnije dovesti do smene Aleksandra Lukašenka. Glavno je pitanje na koji način će se graditi konfiguracija vlasti posle njega – i formalna pravna i politička. Inostrano mešanje u organizaciju protesta ima neko značenje, ali konfuzna politika koju je vodio Lukašenko poslednje vreme je uzrok njegovog političkog kraha – rekao je stručnjak.

Prema njegovim rečima, glavna greška Lukašenka tokom predizborne kampanje je ta što je pokušao da se osloni na nacionaliste, koji ga sada s oduševljenjem izdaju.

– Istovremeno, pokušao je da se skoncentriše na rusku zaveru, čime je proruski nastrojeno glasačko telo okrenuo protiv sebe. Pre samo dve sedmice Lukašenko i njegov štab su govorili o strašnoj ruskoj zaveri koja ima za cilj da ga svrgne s vlasti, kao i o rizicima vojnog mešanja Rusije. Ali mogu reći da je glavni krivac za svrgavanje Lukašenka – on sam – ističe analitičar.

Prema mišljenju Minčenka, većinu aktivista, koji su danas u prvim redovima borbe protiv Lukašenka, u stvari je on i „podigao“ u poslednjih nekoliko godina.

– Lukašenko je ciljano uništavao bilo kakve nagoveštaje o proruskim političkim silama. Pritom su se nacionalisti osećali prijatno. On je mislio da ih koristi u trgovini sa Rusijom, da prilikom ucenjivanja Rusije može pokazivati te, kako ih je smatrao, pokorne nacionaliste, ali se na kraju ispostavilo da ga oni i sklanjaju sa vlasti. Lukašenko danas pravi iste greške kao i (bivši predsednik Ukrajine Viktor) Janukovič svojevremeno – ističe stručnjak.

Govoreći o interesima stranih aktera u Belorusiji, politički analitičar ukazuje na to da Poljska i Amerika žele da povećaju svoj uticaj u toj zemlji.

Ekspert je nabrojao niz naloga na Telegramu gde se objavljuju uputstva za demonstrante. Kako kaže, jedan od njih se zvanično finansira iz poljskog budžeta, a drugi nalog vodi zaposleni Radija Slobodna Evropa, koji finansira kongres SAD.

Stručnjak je veoma skeptičan kada je reč o verovatnoći da će vlast u Belorusiji preuzeti vojska, jer, kako kaže, ne postoji jasna ideologija koju bi sledili.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here