EPA/STRINGER
Foto: Ilustracija

Načelnik koordinacionog centra Oružanih snaga Rusije u Siriji general-major Jakov Rezancev ispričao je detalje sukoba američke vojske i lokalnog stanovništva na severu Sirije u kojem je ubijen dečak.

Kako je Rezancev rekao novinarima, „incident se dogodio zbog nezakonitih radnji pripadnika međunarodne antiterorističke koalicije“. Prema njegovim rečima, Amerikance su na kontrolnom punktu zaustavili sirijski vojnici koji su pokušali da im zabrane prolazak kroz Harbat Hamo.

– Međutim, narušavajući sve sporazume, vojnici su, odstupajući od ranije planirane maršrute za tri i po kilometra, odlučili da prođu kroz selo, čime su izazvali nezadovoljstvo lokalnog stanovništva – naveo je general.

Prema njegovim rečima, američka vojska je „pokazala prezir prema lokalnom stanovništvu“.

– Jedan od automobila koalicije zaglavio se na ivici puta, a drugi se pokvario. Nakon verbalne prepirke započela je neselektivna paljba – rekao je Rezancev.

Prema njegovim rečima, zatim se na improvizovanom skupu protiv posete nepozvanih gostiju okupilo oko hiljadu ljudi.

– U prvoj fazi, kada se sukob tek nazirao, tamo su bile samo žene, deca i starci i niko od njih nije imao oružje – ispričao je on i dodao da su se Amerikanci za hitnu pomoć obratili Rusima.

– Zatražili su pomoć kako bi napustili selo. Da bi lokalizovali sukob, na područje incidenta stigli su ruski vojnici. Na naše akcije i naše preporuke usmerene na stabilizaciju situacije reagovali su adekvatno – istakao je general-major.

Rezancev je dodao da su Amerikanci imali sreće što su se zaustavili na ulazu u selo i nisu duboko zašli, „jer bi bilo problematično izvući ih iz naselja“.

On je zaključio da Amerikanci nisu postupili pravilno.

U sredu 12. februara na kontrolnom punktu u oblasti sela Harbat Hamo, koji se nalazi istočno od grada Kamišlija u sirijskoj provinciji Hasaka, sirijski vojnici zaustavili su vatru na civile. Poginuo je 14-godišnji dečak Fejsal Halid Muhamed, a jedan meštanin je povređen. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, sukob je uspeo da se prekine zahvaljujući ruskoj vojsci: oni su američki konvoji izveli do baze.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode vojnu operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke grupe DAEŠ, s tim što u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje. Ranije su SAD već objavile o uništenju „terorističkog kalifata“, ali su najavile da nameravaju da ostanu u Siriji kako bi „sprečile njen preporod“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here