Tanjug/AP
Turska vojska

“Turska je zauvek došla u Siriju i sada na severozapadu i severu zemlje formira proturske autonomne regije”, kaže bivši načelnik Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji, penzionisani general-potpukovnik Sergej Čvarkov.

– Trenutno Turska na severu i severozapadu Sirije intenzivno formira proturske autonomne regione, praktično dajući do znanja da su došli u tu zemlju zauvek – rekao je Čvarkov.

Prema njegovom mišljenju, to objašnjava pasivan stav Turske kada je reč o realizaciji sporazuma sa Rusijom o Idlibu, koji su postignuti još u septembru 2018. godine.

– S tim su povezani napadi terorista Tahrir el Šama na rusku avio-bazu Hmejmim korišćenjem bespilotnih letelica i višecevnih bacača raketa dugog dometa. Jedini višecevni bacač raketa u regionu koji je sposoban da nanese udar na udaljenosti većoj od 40 kilometara je turski T-122 “Sakarija”, kojim su pripadnici Tahrir el Šama nekim čudom raspolagali – rekao je general.

Osim toga, prema rečima generala, mnogi stručnjaci “imaju utisak” da Turska u okviru formiranja operativne komande za operaciju “Izvor mira” formira bazu za koordinaciju zajedničkih vojnih operacija sa jedinicama umerene i nepomirljive opozicije u Siriji.

Vojna operacija Rusije u Siriji, u dogovoru sa vlastima te zemlje, započeta je 30. septembra 2015. godine.

1 COMMENT

  1. turska u siriji zaujek
    sve dok svijet ne pobesni i zadavi taj teroristicki deo svijeta zauvijek bese jednom pa nestade

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here