Ruski investitori neće tek tako u Srbiju

0

Rusi ne donose svoje devize bez ozbiljnih garancija od strane vlasti
 

U prilog zaključka o perspektivama investiranja mogu da posluže reči premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je pre dve godine obećao da će rešiti probleme s kojima se suočavaju strani investitori, a među njima i kompanija ZAAB, koja je kupila oko 25 odsto srpskog proizvođača mineralne vode Voda Vrnjci, uloživši milione dolara, navodi Rosijska gazeta.

 

Dnevnik piše da su ruski investitori računali da će biti zastupljeni u organima uprave i da će dobiti pristup finansijskoj i drugoj dokumentaciji preduzeća, ali se "to nije desilo". Zato su, dodaje taj državni list, tadašnje Vučićeve reči da će se "stati na kraj grubim kršenjima prava stranih akcionara" zvučala obećavajuće.

 

"Situacija bi mogla da se promeni već u najskorije vreme", piše Rosijska gazeta.

List citira direktora za međunarodnu saradnju kompanije ZAAB Dmitrija Sisojeva da je "najvažnije da se odlučnost srpskog rukovodstva ne blokira na određenim mestima, uključujući tu i većinske vlasnike". Rosijska gazeta navodi da je "pozicija ruskog rukovodstva – davanje adekvatnog odgovora na sve slučajeve diskriminacije ruskih investitora".

 

"Tako da u rešavanje situacije treba da se, po svemu sudeći, uključe ruske diplomate. Jer, ako investitori iz Rusije budu ubeđeni da su njihova prava u Srbiji realno garantovana, sigurno će početi da ulažu u tu zemlju", zaključuje vladin list.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće 16. oktobra Srbiju, gde će prisustvovati proslavi 70. godišnjice oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu i razgovarati s predsednikom i premijerom Srbije o političkoj i ekonomskoj saradnji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here