EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Aleksej Navaljni

Oko hiljadu poziva primio je urgentni centar u Omsku, gde je lečen Aleksej Navaljni, izjavio je glavni lekar ove medicinske ustanove Aleksandar Murahovski na konferenciji za štampu, a njegov zamenik Anatolij Kaliničenko priznao je da je dobijao pretnje preko društvenih mreža.

– Meni lično niko nije pretio – ni uživo, ni preko telefona. Bilo je mnogo poziva u čekaonicu. Možda je primljeno 1000 poziva – odgovorio je Murahovski na pitanje da li je bolnica dobijala pretnje.

Prema njegovim rečima, zbog okupljanja ljudi ispred bolnice ponekad su teško prolazila vozila hitne pomoći, a neki novinari su snimali pacijente koje dolaze, što je, prema rečima lekara, neprihvatljivo.

On je istakao da to nije uticalo na rad lekara, jer se ne može doći do doktora na odeljenju intenzivne nege, ali da je ispred bolnice bilo mnogo ljudi.

Sa svoje strane, zamenik glavnog lekara bolnice Anatolij Kaliničenko rekao je da je on dobijao pretnje.

– Kao aktivni korisnik društvenih mreža, lično sam ja i moja porodica, deca dobio na desetine pretnji, jer ne krijem činjenice iz svog ličnog života. To nije uticalo ni na ništa – mislim na kvalitet lečenja pacijenta. Bog je sudija ovim ljudima. Mi smo lečili čoveka. On (Navaljni) za to nije kriv – rekao je Kaliničenko.

On je ispričao da su Navaljnog ispratili na aerodrom i dostavili u avion kojim je prevezen u Nemačku. Kasnije se on vratio na posao i završio smenu, a kada je kod kuće pogledao na internet, šokirao se negativnim komentarima.

– Mnogi ovo koriste kao izgovor za neku samopromociju. Začudilo me je nešto drugo: mnogi ljudi, čak i poznati novinari i lekari sa svetskom reputacijom, dozvolili su sebi da komentarišu, a da nisu imali informacije, da je pogrešna dijagnoza, da je pogrešno lečen, pitali su zašto nije dat sastav konzilijuma, podaci analiza – pokažite nam sve, a zatim ćemo vas oceniti – ispričao je lekar.

Dodao je da mu je bilo čudno da od kolega čuje takve izjave, jer oni znaju da lekari, prema zakonu, ne mogu da javno iznose dijagnozu.

Kako je ranije rekao Murahovski, klinika u Berlinu saopštila je da je Navaljni i dalje u stabilnom teškom stanju, a nemački lekari su izrazili zahvalnost omskim kolegama.

Navaljnom je u četvrtak pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

U bolnici su saopštili da je trovanje samo jedan od mogućih uzroka stanja pacijenta. Zamenik glavnog lekara u bolnici u Omsku Anatolij Kaliničenko saopštio je kasnije da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždarnog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona. Ruski lekari smatraju da je glavna radna dijagnoza metabolički poremećaj koji je uzrokovao nagli pad šećera u krvi.

Ruski bloger u subotu je iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge. Fond koji je organizovao prevoz Navaljnog saopštio je da je on dobro izdržao let, da se njegovo stanje nije pogoršalo, ali je i dalje kritično.

1 COMMENT

  1. Na zapadu nista novo… zamišljaju da su svima oni nadredjeni.. velikoj Rusiji.. ogromnoj Kini.. sili Indiji.. i tako ćemo da pratimo zapadni reality dok jednog dana nekom od velikih ne pukne film i ne zatre novo fašizam 21.veka. Ovom mučenik bog na pomoć.. u sigurnim je rukama ako im zatreba za marketing.

  2. Rusijo nesmes dozvoliti da svetski hohstaplera vršljaju ni po jednoj stopi tvoje zemlje u korenu potreba odlučno ibez kptomisa seći,ovo što NATO propagira kao demokratiju je notorna klupost i uvod u eksploataciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here