commons.wikimedia.org
Ruski lovac Su-30 (Foto: Arhiva)

Sistem protivvazduhoplovne odbrane Južnog vojnog okruga otkrio je izviđačke avione američkih vazduhoplovnih snaga iznad neutralnih voda Crnog mora, a pratio ih je ruski lovac Su-30, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Dežurne snage PVO Južnog vojnog okruga su 26. juna 2020. godine blagovremeno otkrile akcije američkih izviđačkih aviona iznad neutralnih voda Crnog mora, a njih je pratio ruski lovac Su-30”, navedeno je u saopštenju.

Kako ističe ruski resor, posada Su-30 priblizila se letelicama na bezbednoj udaljenosti. U pitanju su bili patrolni avion P-8A „Posejdon“ američke ratne mornarice, strateški izviđački avion RS-135 i tanker KS-135, koji su odmah promenili pravac leta.

Ministarstvo takođe navodi da su američke letelice kontinuirano pratila ruska radarska sredstva za kontrolu na značajnoj udaljenosti od državne granice Rusije, kao i da je let ruskog borbenog aviona obavljen u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora. Nakon izvršenja zadatka, lovac se bezbedno vratio na aerodrom.

Sličnim povodom Ministarstvo se nedavno oglasilo, saopštivši da su snage protivvazduhoplovne odbrane Rusije otkrile dejstva strateškog aviona B-52H američkog ratnog vazduhoplovstva sredinom meseca i izviđačkih letelica iznad neutralnih voda Baltičkog mora i uputile ruske lovce da ih prate.

Aktivnost američke vojske povećana je kod ruske granice poslednjih dana. Ruska avijacija bila je primorana da uzleti prošle nedelje kako bi presrela američke bombardere B-52H koji su leteli nad Ohotskim morem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here