commons.wikimedia/Alex Beltyukov
Ruski avion Su-57 (Foto: Arhiva)

Ruski borbeni avion pete generacije Su-57 biće modifikovan kako bi mogao da kontroliše malu grupu bespilotnih letelica, koje će lovac nositi unutar trupa i na spoljnom podvesnom nosaču, saopštio je izvor iz avionske industrije.

Kako je rekao, već se radi na izradi opreme i specijalnog softvera za letelicu.

– Takođe se pravi štand za kopneno testiranje sistema interakcije bespilotnih letelica sa lovcem-nosačem i međusobno u režimu realnog vremena uz pomoć poluprirodnog modeliranja – dodaje izvor.

Ističe se da „jedan lovac Su-57 može nositi više od deset izviđačkih i jurišnih bespilotnih letelica, kao i letelica za elektronski rat“.

U okviru koncepta grupne primene, uređaji će biti povezani zaštićenim komunikacionim kanalima kako sa sistemom aviona-nosača, tako i međusobno, precizira izvor.

Pretpostavlja se da će Su-57 bacati grupu bespilotnih letelica, na primer, pre ulaska u zonu rada neprijateljskog sistema PVO. Dronovi će stvarati smetnje za radare sistema, preopteretiće njene informacione kanale kao lažne mete, a takođe će direktno napadati protivavionske sisteme kao visoko precizna vazduhoplovna sredstva za uništavanje.
Međutim, nije precizirano o kom tipu bespilotnih letelica će biti reč.

Kako je ranije saopšteno iz odbrambeno-industrijskog kompleksa, za ruske Vazdušno-kosmičke snage pravi se višenamenski bespilotni sistem „Molnija“ za grupnu primenu.

Lovac pete generacije Su-57 je predviđen za uništavanje svih oblika vazdušnih, kopnenih i vodenih ciljeva. Avion ima nadzvučnu brzinu, naoružanje unutar trupa, radio-apsorbujući premaz („stelt“ tehnologija), kao i najnoviji kompleks opreme.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime